Mikor Gergő egy hónapos lett, akkor kezdtük el először próbálgatni saját magunk a mosható pelenkákat. Az eldobható pelenka nyilvánvaló előnyei ellenére minden egyes kidobott darab után egyre erősebben éreztük azt, hogy ez így nagyon nem jó. Heti szinten többször kellett kivinni a pelenkás szemetest, benne a 2-3 nap alatt összegyűlt majd 30 darab pelenkával.

A műanyag pelenkák a tisztasági betétekhez hasonlóan akár 500 évig is hánykolódhatnak jobb esetben egy szemétlerakóban, rosszabb esetben valahol a természetben mielőtt lebomlanak. Arról nem is beszélve, hogy a kaki, amit a pelenkával együtt kidobunk veszélyes hulladéknak minősül, és hivatalosan az eldobható pelenkát is le kéne mosni a szemétbe dobás előtt.

Ugyanakkor tisztába tevés után a koszos pelenkával berohanni a fürdőbe elég fárasztó mutatvány, főleg hogy ott nem is nagyon van hova üríteni annak a tartalmát. Egyik külföldi utazásom során találkoztam a bidé zuhannyal, ami a hagyományos bidével ellentétben nem a wc-be van beépítve, hanem a mellett helyezkedik el.

A neten rövid keresgélés után rá is akadtam az Easy Bid Kft oldalára, ahol pont azt a megoldást kínálták, amire szükségem volt. Jó minőségű króm zuhanyfej, mely egy extra vízcső elosztóval fúrás-faragás nélkül közvetlenül ráköthető a wc tartály bejövő csövére. Műszaki analfabétaként is bele mertem vágni a szerelésbe, és az extra tömítések beszerzése után a helyére is raktam a bidé zuhanyt, amit egy külön csappal bármikor el is tudok zárni.

Az extra csappal jól beállítható a víznyomás, a víz nem fog fröcskölni, de elég erősen jön ahhoz, hogy levigye az anyagot a mosipelusról. Így nem kell a kádba, vagy a mosdókagylóba üríteni, hanem a pelenka tartalma is pontosan oda kerül, ahova való: a wc-be.

Csatolok pár képet, hogy hogy néz ki a megoldásom, remélem sikerült jó ötleteket adnom J

Bidé zuhany megoldás mosható pelenkákhoz a tartalom wc-be ürítéséhez 1Bidé zuhany megoldás mosható pelenkákhoz a tartalom wc-be ürítéséhez 2Bidé zuhany megoldás mosható pelenkákhoz a tartalom wc-be ürítéséhez 1