A testtartás egy olyan szokás, amit hosszú évek alatt veszünk fel, és csak nehezen tudunk utólag változtatni rajta. Ha ezt a cikket megfelelő deréktámasz nélkül olvasod, akkor valószínűleg görbe háttal ülsz, és egészségtelenül görnyedsz a monitor, vagy a telefon képernyőjét nézve.

Ha most kihúztad magad, megtetted az első lépést afelé, hogy változtass ezen a beidegződésen. Azonban ahhoz, hogy ezt a jó szokást hosszú távon is a sajátoddá tedd, szükséged lesz egy megfelelő támaszt nyújtó deréktámaszra. Egy perccel ezelőtt jó eséllyel a fejedet, és a vállaidat is előre esve tartottad, ezáltal egészségtelen nyomást helyeztél gyakorlatilag az egész testedre, de főleg a hátad alsó részére.

Az egészséges testtartás felvétele egyébként ülő pozícióban sem lehetetlen. Támaszték segítségével rákényszeríthetjük a testünket arra, hogy a megfelelő izomkat megfeszítse, amit pedig nem szükséges, lazítsa el. Tény, hogy a deréktámasz használata először kevébé komfortos, de olyan ez, mint a biztonsági öv: kicsit kényelmetlen, de sokkal jobb, mint a tolószék.

Mit nyerünk azzal, ha felvesszük a helyes testtartást a hosszan tartó ülés közben? Először is csökkenthetjük a derék- és hátfájást, gerincoszlopunk is helyes ívbe kerül. Ezzel együtt jó eséllyel a nyaki gerincszakasz, és a fej is olyan pozícióba kerül, hogy javul a vérkeringésünk, szervezink oxigénellátása jobb lesz, kevésbé fáradunk el, vagy fájdul meg a fejünk nap végére. Végül, de nem utolsó sorban pedig külső szemlélői szögből nézve is esztétikusabb látványt nyújtunk majd, mintha "összeroskadva" ülnénk meredten a monitort bámulva.

Deréktámasz nélkül a hát görbül, míg deréktámasszal könnyebb felvenni a helyes testtartást

A deréktámasz működése

Egy jó minőségű deréktámasz memóriahabos töltettel rendelkezik. Ergonómiailag úgy lett kialakítva, hogy maximálisan megtámassza a gerincoszlopot, levegye a nyomást a hát alsó részéről, és egészséges testtartásra ösztönözzön. A memóriahabos töltet rugalmasságának köszönhetően felveszi a test formáját, követi a gerinc ívét, és optimális súlyeloszlást biztosít. A memóriahab jó légáteresztő, az előbb említett tulajdonságai mellett a levegő megfelelő cirkulálását is biztosítja, elvezeti a hőt, nem izzaszt.

Kinek ajánlott a deréktámasz?

Elsősorban azoknak, akik a sok ülés miatt magasabb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Az irodai dolgozók, akár az irodában, akár otthonról dolgozva gyors javulást érhetnek el a már kialakult panaszok enyhítésében. Ha valaki sokat utazik vagy vezet, hasznos társa lehet egy derékpárna. A tolószékbe kényszerült embereknek szintén segítséget nyújthat az egészséges tartás felvételében.

Hogyan használjuk a deréktámaszt?

Helyezzük a deréktámaszt úgy el a székünkben, hogy a támasz a szék hátsó falához érjen. Ekkor, ha leülünk a székre a deréktámasz a hátunk alsó részéhez nyomódik majd. Éreznünk kell, hogy segítségével enyhén előrenyomódik a farokcsont feletti rész, hátrébb húzódik a fej, és egy vonalba kerülnek a fülek, a vállak és a csípő. A deréktámasz ez után segít benne, hogy ezt a pozíciót ne csak felvegyük, hanem meg is tartsuk. Ha elsőre zavaró a deréktámasz használata, haladjunk apránként. Először csak napi 10-15 percet használjuk, majd vegyük le a székről. Valószínűleg ez után ismét felvesszük a kényelmesebb, de egészségtelen testtartást. Tegyük a támaszt látható helyre, és amennyiben ismét készen állunk rá, fogjuk ismét munkára, a hatása nem marad majd el.

Deréktámaszunkat itt találod