Vissza ide: Mosható pelenka kisokos

Áztatás, mosás, öblítés néhány pontban

Szeretnénk összefoglalni pár pontban, hogy mit kell tudni a textilpelenkák mosásáról.

- Nulladik lépésben távolítsunk el minden szilárd maradványt a pelusról. Mi például a mosdóba külön bidéfejet, zuhanyfejet szereltünk be, hogy ezt a műveletet megejtsük.  Segít az úgynevezett kakifogó papír is, amiből létezik lebomló, lehúzható verzió is. Meg kell említeni, hogy az anyatejes babáknál ennek a lépésnek nincs jelentősége, hiszen az anyatejes kaki állaga inkább vizes.

- Ezt követően jöhet az áztatás, folttisztítás. Az áztatás azért fontos, mert így kisebb eséllyel maradnak a pelenkában foltok és szagok. Anyatejes babáknál pedig a pelenka tartalmának jelentős része áztatás során feloldódik.

Tippek áztatáshoz! Egy természetes eredetű, de rendkívül hatékonyan tisztító mosószer a marhaepe szappan, melyet egyszerű drogériákban is megtalál az ember és nagyon baráti ára van. Én töményen a foltok eltávolítására, hígítva áztatásra is használom. Áztatáshoz, öblítéshez persze egyéb hagyományos vagy öko- folttisztító és mosószer is használható.

- Egy-két naponta érdemes kimosni a pelenkákat. Maximum 2 napig ajánlott a tapasztalatok szerint áztatni őket. Ezt követően mindenképp mossuk ki. Ez pedig a gyártó utasítása alapján történjen.

Vigyázzunk, hogy ne töltsük túl a mosógépünket, hogy a gép alaposan ki tudja mosni a pelenkákat.

- Az öblítés ne hagyományos öblítőszerrel történjen. Tanácsos lehet előbb hideg vízben öblíteni. Majd a többi öblítőciklus történhet például ecettel, vagy egyéb természetes öblítőszerrel. Egy fél deciliter ecet a szokásos mennyiségű öblítő helyett puhává varázsolja a pelenkákat, és emellett antisztatikussá is teszi a ruhaneműt. Amennyiben ennyi ecetet használsz, azért sem kell aggódnod, hogy ecet szaga lesz a ruháknak. A mosási ciklus végére friss, természetes illatuk lesz.

Öblítőszer használatát általában a következő okok miatt nem ajánlják a gyártók: Az öblítő csökkenti a nedvesség felszívó képességét a pelenkának. Más oldalról pedig fölöslegesen terheljük kemikáliákkal kisgyermekünk szervezetét, tehát egészségügyi okokból sem javasolt az öblítők használata.

-Az utolsó, nagyon fontos része a pelenka tisztításnak: szárítsuk ki alaposan a pelenkákat! Akár szárítógépet használunk, akár kiakasztjuk a pelusokat hagyományos módon, tökéletesen száraznak kell lenniük a következő használat előtt. A napon történő szárítás nagyon jót tesz a mosható pelenkáknak higiéniai és esztétikai szempontból is!

Néhány tipp, hogy mit ne tegyünk

Ne használjunk rendszeresen fehérítőszert, hippót. Roncsolja a pelenka anyagát, ami által hamarabb elhasználódik. A kemikáliák emellett a kisbabákra nézve kimondottan ártalmasak, vékony kis bőrükön minden egyből felszívódik.

Ezen kívül az öblítőszer használata az, ami nem ajánlott, amint már említettük. Az öblítő bevonatot képez a textilen, ami csökkenti a pelenka nedvszívóképességét. Ezen kívül szintén fölöslegesen terheli a babák szervezetét a vegyi anyagokkal.

Hogyan óvhatod meg a mosható pelenka anyagát, hogy minél tovább használhasd?

-A szárítógépben történő szárítás kissé roncsolhatja a textileket. Ez általánosságban is igaz a ruhaneműkre.

-Ha szárítógépet használsz, akkor ne a legmagasabb hőfokot alkalmazd.

-Néha elengedhetetlen a fehérítőszerek, erősebb folttisztítók használata Ez rendszeresen nem is ajánlott, minél kevesebbszer fehérítesz, annál jobb!

Nagyon környezet és textilbarát tipp! Használj citromlevet a fehérítéshez (~1 dl citromlé öblítő helyett sokat segíthet!)

-Ne használj öblítőszert!

-Szárítsd a napon a pelenkákat, akár rosszabb időben is. A szabad levegőn történő szárítás felfrissíti a pelenkákat, a nap sterilizál és a foltok eltávolításában is segít!!

-A pelusokat úgy terítsd ki, hogy az anyag lehetőleg ne táguljon ki amiatt, hogy a nedvességtől súlyos pelenkák lefelé lógnak.

Mi történik, ha a textilpelenkának egy idő után szaga lesz?

Erre jó megoldás lehet az ecet és szódabikarbóna keveréke. Szódabikarbónát nagy tételben lehet vásárolni ilyen célra, általában a csomagoláson fel is tüntetik, hogy nem étkezési célra szolgál. Na de hogyan is kell használni?

-Áztasd be a pelenkákat hideg vízbe.

-Tedd a pelenkát a mosógépbe, adagold ki a megszokott mosószerből a szokásos dózist.

-Használj fél csésze szódabikarbónát a mosószeren túl és tegyél külön ecetet egy mosószertartályba, amit a ruhák közé tehetsz (labda, kupakos doboz). Ezután indulhat a normál mosás a mosógépben.

-A programot állítsd le akkor, amikor a pelenkákat már alaposan átjárta a mosószer, és még nem engedte le a gép a melegvizet.

-Hagyd a pelusokat egy éjszakán keresztül ázni, majd reggel fejezd be a mosást.

Olvass tovább: Szivárog a pelenka, mit tegyek?