Vissza ide: Mosható pelenka kisokos

A mosható pelenka szivárgásának számtalan oka lehet, érdemes sorban a következő pontokat ellenőrizni:

 • Figyeljük meg, hogy hol enged a pelus: a combrészen, vagy a hasa, háta felől? Általában ez elárulja, hol kell esetleg szorosabbra állítani a pelenkát.
 • Jól illeszkedik-e a pelus a baba combjára, hasára? A pelenkának, hasonlóan, mint az eldobható verziónál, nem szabad sem túl szorosnak sem túl tágnak lennie. Azt szokták mondani, hogy két ujjunknak bele kell férni a pici hasa és a pelus közé, és akkor nem szoros.
 • A comb körüli gumírozást is ellenőrizzük le, hogy jól illeszkedik-e itt is a babára a pelenka. A pelenka ne hagyjon nyomot, ne legyen piros tőle a baba bőre, de kellően szoros legyen.
 • A mosás is kulcskérdés: több mosás után érik el a mosható pelenkák a kapacitásuk tetejét: a textilre lerakódnak a gyártás során különböző anyagok, ezek több mosás alatt eltűnnek. Figyeljünk oda rá, hogy a pelenkákon ne maradjon mosószer maradvány, alaposan öblítsük ki a pelenkákat. Hagyományos öblítőt nem szabad használni, lerakódik és csökkenti a nedvszívó képességet.

Egyszóval, meg kell vizsgálni, jól illeszkedik-e az adott pelus a babánkra. Ha nem, és nem tudjuk megfelelően beállítani a pelenka szorosságát további kísérletezés után sem, akkor célszerű más fazont is kipróbálni. Például zsebes pelenkáról AIO pelusra váltani, vagy fordítva. Ha méret probléma lenne, egy-két hét múlva babánk várhatóan nő annyit, hogy az egyméretű állítható pelenkánk megint passzolni fog rá. Bátran kísérletezzünk a patentokkal! 


A másik fontos kérdés, hogy elegendő-e a pelenka nedvszívó képessége. Néhány tipp erre vonatkozóan:

 • Ellenőrizzük, hogy a betét megfelelően illeszkedik-e a pelenka külsőbe. Ez zsebes pelenkák esetében érvényes, a betétnek ki kell töltenie a pelenkát, de nem szabad túl szélesnek sem lennie.
 • Minden esetben adjunk időt az újonnan befogott pelenkabetéteknek. Néhány mosás kell, hogy elérjék a nedvszívóképességük maximumát.
 • Szivárgás esetén fontos kérdés, hogy elegendő nedvszívóképességű-e a pelenka, van-e benne elég betét. Tegyünk bele több réteget. Használjunk többféle anyagú betétet.
 • Hallani olyan esetekről, amikor annyira sok betétet tettek a pelenkába, hogy a pelenka már nem illeszkedett szépen a combrésznél a kisbabára, és ezért engedett néha ki nedvességet. Ügyeljünk rá, hogy ne tömjük túl a pelenkát!
 • Jól mutatja, hogy mi a probléma, ha azt tapasztaljuk, hogy facsarni lehet a használt betétből a pisit. Ez azt jelenti, nem raktunk bele elegendő réteg betétet. Ha csak szivárog egy-két helyen, akkor vagy későn cseréltünk, vagy nem illeszkedett a babára pontosan a pelus, esetleg a pelenkába a betét.

  A nagyobb babák (többnyire szobatisztaság előtt álló gyerekek) egy idő után megtanulják tovább visszatartani a vizeletet, így amikor pisilnek, hirtelen olyan nagy mennyiségű folyadékot kell beszívnia a pelenkának, hogy az erre nem képes ilyen gyorsan. Ez esetben célszerű mikroszálas betétet használni, és azt kombinálni egy másik anyagú betéttel. A mikroszál nagyon gyorsan elvezeti a nedvességet.

  Még egy dolgot ellenőrizzünk le, ami kulcsfontosságú: nem sérült-e a pelenka külső héja. Ez szokott a legritkábban előfordulni tapasztalatunk szerint.

  Olvass tovább: A pelenkáról való leszoktatás