Vissza ide: Mosható pelenka kisokos

Nem mindenki lesz egyből elkötelezett mosható pelenkás a nulladik naptól kezdve, és nem is kell, hogy így legyen. Anyáinknak még sokszor nem volt más választása, nekünk már van. Ha nem fér bele az Anyuka vagy Apuka napi rutinjába, hogy a mosással, áztatással is foglalkozzon, jobb apró lépésekkel kezdeni, mintsem nekirugaszkodni, kimerülni, és hamarosan feladni az egészet.

Kezdheti az ember azzal, hogy éjszaka ráadja a mosható pelenkát a picire. Vagy esetleg napi 2-3 alkalommal.

Egy lényeges dolog, hogy mindenképp mossuk ki első használat előtt többször is a pelenkabetéteket. Ez ebben az esetben nem csak higiéniai kérdés. A betétek felszívóképessége a mosás után nő, ilyenkor minden olyan anyag (olajok például), amikkel esetleg a gyártás során kezelték a textíliát, eltűnik.

A pelenka külsőket is érdemes természetesen ugyanezen okok miatt átmosni első használat előtt.

A pelenkák és betétek mosása a pelenka külsők anyaga miatt többnyire 30-40 °C-on ajánlott, de ezt a pelenkán vagy a használati útmutatóban a gyártók pontosan feltüntetik. Az adott pelenkán lévő utasításokat mindenképpen vegyük figyelembe.

Mielőtt a mosás megtörténne, nagyon fontos kérdés: a mosásig hol és hogyan kell tárolni a pelenkákat. Szárazon, nedvesen?

Ha minden nap kimosod a használt pelusokat, ez talán nem olyan húzós kérdés. Ami biztos, hogy ebben az esetben is szükség lesz egy külön vödörre, egyéb műanyag tárolóra, amibe beledobhatod a használt pelenkákat. Természetesen külön tároljuk őket minden más ruhaneműtől.

Ha egy-két naponta mosod ki őket, akkor azon is el kell gondolkozni, hogy beáztasd, vagy legalább nedvesen tartsd őket valamennyire. Ez segít megelőzni a foltok, szagok kialakulását a pelenkákon.

Olvass tovább: Áztatás, mosás, öblítés