Vissza ide: Mosható pelenka kisokos

Általánosságban a mosható pelenka betétekről

Miért van szükség betétre a mosipelusba? A rövid válasz az, hogy nem minden mosható pelenkába kell még pelenkabetétet is beletenni. Néhány mosható pelenkába a betét eleve be van varrva, ezek az úgynevezett AIO (all-in-one) pelenkák. Ezekről bővebben a A mosható pelenkák típusai bejegyzésben írtunk.

A mosipelusok nagy részénél azonban a pelenka önmagában nem képes jelentős mennyiségű folyadékot felszívni. Emiatt szükségünk lesz a betétekre, amik felfogják a folyadékot, míg a pelenka külső elsősorban arra szolgál, hogy ne folyjon ki a pelenka tartalma.

Sokféle formájú létezik, melyek különböző számú rétegből állnak.

A hagyományos téglalap alakú pamut, frottír anyagok még mindig elérhetőek a piacon. Ezek egy rétegből állnak, a nedvességfelszívó képességük így kisebb.

A prefold pelenka általában három sávra van osztva Több réteg textil van egybe varrva szintén egy nagyobb téglalap alakban. A téglalap két szélső sávja kevesebb rétegből áll, a belső sávban viszont több réteg textil van.

A trifold nagyon hasonló az előző betéthez, picit szélesebb, szintén be kell hajtogatni, hogy a pelenka külsőbe beigazítsuk.

A modernebb betétek már „formatervezettek”. Sok réteg van összevarrva, nem kell őket hajtogatni, a forma a pelenka külsőbe pontosan beleillik. Az összevarrt rétegek egy puha, párnázott betétet képeznek.

A betétek anyaga

Többnyire bambuszból, pamutból, mikroszálból, kenderből, és ezek variációiból készülnek betétek. Léteznek velúrból, vagy egyéb poliészterből készült plüssös anyagok is.

Itt azokat az anyagokat soroljuk fel, amelyek a legelterjedtebbek jelenleg.

Nemrég megjelentek a piacon a kávérostból készült betétek, melyek szintén természetesek és nagyon jó nedvszívó képességűek.

Mikroszál

Gazdaságos, nagyon jól elvezeti a nedvességet, emiatt szinte teljesen szárazon tartja a baba bőrét. Emiatt nem tanácsolják, hogy közvetlenül a baba bőrével érintkezzen, mert olyannyira elvezeti a nedvességet, hogy pörsenést okozhat. Gyorsan szárad. Viszont kevésbé tartós, mint a többi anyag. Tapasztalatom szerint keverik valamilyen természetes anyaggal.

Pamut

Tartós, természetes, jó nedvszívóképességű anyag. Lassabban, de jelentősen több nedvességet tud felszívni a mikroszálas anyagnál. Sokféle változatban felhasználják, keverik más anyagokkal.

Bambusz

A bambusz alapvetően természetes anyag, de ahhoz, hogy pelenkabetétként, egyéb textíliaként fel tudják használni, előbb különféle eljárásokkal kell kezelni.

Viszont egy rendkívül gyors és jó nedvszívóképességű anyag. Egy bambuszból készült betét, ami ugyanannyi vagy több nedvességet tud felszívni, mint más anyagból készült társai sokkal vékonyabb, hasonlóan a kenderhez. Drágább, mint az előbbiekben felsorolt anyagok.

Kender

A nedvszívóképessége nagyon jó, és a legtermészetesebb anyag. Emellett vékony, kényelmes a babának. Talán a legjobb minőségű, és környezeti szempontból is a legbarátibb anyag. Ennek megfelelően a legdrágább is.

Olvass tovább: hogyan válasszam ki a megfelelő mosipelust és betétet?