Vissza ide: Mosható pelenka kisokos

Első pont lehet talán az életkor figyelembevétele.

Újszülötteknek, különösen a kisebb súllyal született babáknak létezik külön kicsi méretben gyártott pelenka. Alapvetően viszont állítható a pelenkák mérete: vagy tépőzárral, vagy patentokkal tudjuk szűkíteni/bővíteni őket. Emiatt a legtöbb pelust már 3 kg-tól ajánlják egészen kb 15 kg-ig.

Egy újszülött még nem mozog sokat, ehhez képest egy totyogós folyamatosan úton van. Egy zsebes vagy AIO pelenkába relatíve fixen vannak rögzítve a betétek, és azok mozgolódás hatására sem mozdulnak el. A pop-in pelenkáknál ezzel ellentétben nincsenek a betétek a külső réteghez rögzítve.

Bizonyos anyagok jobb nedvszívó képességűek, és a babád bőre jobban fogja őket tolerálni, de lehet a szomszéd mosipelusos anyuka tapasztalata ugyanazzal az anyaggal egészen más lesz.

Később a gyermek testalkata helyett talán az a mérvadó, hogy nekünk szülőknek mi a praktikus. Az AIO pelenkákat nagyon könnyű feladni a gyermekre, hiszen eleve bele van varrva a betét a pelenka külsőbe. Viszont lassabban száradnak. A zsebes pelenkáknál és pop-in pelenkáknál időigényesebb a betétek behelyezése. De erre sokan azt mondják: gyakorlat teszi a mestert! És hát bőven van ám alkalmunk gyakorolni gyermekünk első pár évében a pelenka feladást Ezeket a pelenkákat könnyebb olyan szempontból tisztítani, hogy a külső rétegből ha eltávolítottuk a betéteket, azok gyorsan megszáradnak.

Végső soron gyermekünk temperamentuma, testalkata és a kialakult pelenkázási rutinunk együtt fogja meghatározni, hogy kinek mi válik be. Ahány gyermek, annyi féle igény.

Hogyan válassz mosható pelenka betétet?

A megfelelő betét kiválasztása talán még fogósabb kérdés, mint a mosható pelenka kiválasztása. Kialakításuknak köszönhetően már közel hasonló nedvszívóképességet tudnak elérni egy ugyanabba a kategóriába tartozó betétnél, legyen az bambuszból, kenderből, pamutból.

Fontos ismerni a gyermekünket. Melyik napszakban mennyit eszik, iszik, ennek megfelelően meg lehet becsülni mikor mennyi folyadékot kell felszívnia a betétnek. Például dönthetünk úgy, hogy éjszaka adjuk rá a legtöbb rétegből álló, legjobb nedvszívóképességgel rendelkező betétet, és nappal elég egy picit vékonyabb betét de sűrűbben cseréljük azt.

Sokszor pénztárcabarát darabokat részesítünk előnyben, ez is egy szempont, kár lenne tagadni.

És nem utolsó sorban, ha valaki környezettudatos és a fenntarthatóságra törekszik, a legtermészetesebb anyagokat fogja választani.

Én úgy gondolom, érdemes beszerezni különböző anyagú, vastagságú betéteket, és feladni őket a picire különböző napszakokban. Tapasztalati úton fogjuk tudni a legjobban kiismerni, hogy mi a legjobb nekünk.

Olvass tovább: hogyan kezdj neki?