Vissza ide: Mosható pelenka kisokos

Milyen mosható pelenkák léteznek?

Manapság nagy kínálat van a mosható pelenkákból a különféle üzletekben, webshopokban, ami egyszerre remek, de össze is zavarhatja a kezdő mosható pelenkázó szülőket. Nem kevés utánajárást igényel, hogy eligazodjunk a kínálatban. Lássuk tehát, milyen típusú pelenkák léteznek.

A mosipelus felépítése

Kezdjük talán azzal, hogy miből áll egy mai modern mosható pelenka: pelenka külsőből, esetleg egy ehhez varrt extra textilrétegből.

Ezekbe jön egy pelenkabetét, és még használhatunk kiegészítésként egy réteg, többnyire eldobható anyagból készülő papírbélést, azaz közismert néven a kakifogó papírt.:)

Ebből eddig itthon csak eldobható fajtát láttam, mely cellulózból készül, és a drogériákban is beszerezhető.

A mosható pelenkák fajtái:

Az alábbi csoportosítás a szerint történt, hogy a pelenka külső, belső textil rétegei illetve a pelenkabetétek hogyan csatlakoznak egymáshoz, hogyan helyezhetők el egymásban. A főbb típusok itt láthatóak.

Zsebes mosható pelenkák:

A pelenka külső rétege vízálló, ehhez hozzá van varrva egy textilanyag (sokféle anyagból készülhet), és egy vagy két nyílás van a két réteg között hagyva, melyen keresztül becsúsztathatók a különböző anyagból készült betétek. A külső réteg anyaga manapság a legtöbb pelenkánál az ún. PUL (Polyurethane Laminate), ami egy laminált, új generációs műanyag. Ez a réteg vízhatlan, mégis lélegzik annyira, hogy a vízpárát és a hőt átengedje, így komfortérzetet nyújt a kicsinek. Később szó lesz részéetesen, hogy milyen anyagból készülhet egy pelenka külső és belső.

All in one – AIO mosható pelenkák

A külső vízálló réteghez hozzá van varrva egy vékonyabb textilanyag plusz a párnás betét is. Az egyszerűbb mosható pelenkákkal ellentétben ebbe a darabba egy betét is bele van még varrva. Ezt a betétet több rétegben felhajtva az AIO pelenka önmagában is képes jelentős mennyiségű folyadékot felfogni. 

All in two - AI2 mosható pelenkák

Ebben az esetben a vízzáró pelenka külsőbe rögzíthető, például belepatentolható a nedvességet felszívó szövet réteg(ek), a pelenka betét. Ez megkönnyíti a tisztítást, hiszen a belső réteget egyszerűen le lehet választani a külső vízálló műanyag rétegtől, és ebbe szinte egy öblítés után már bele is csatolható a következő betét.

Pop-in pelenkák:

Ennél a pelenka típusnál egy (vagy több) jó nedvszívó képességű betét kerül a PUL anyagból készült vízhatlan külső héjba. A betét és a vízálló réteg között tehát nincs külön textilanyag, ami segítségével rögzíthető a betét. A külső vízálló réteg nagyon könnyen tisztítható, és gyakorlatilag egy letörlés után száraz is. A cserélhető betétek pedig a külsőből kivéve könnyebben száradnak. A betét tehát könnyen cserélhető, de könnyebben elcsúszik a babán mocorgás közben.

Speciális pelenkák - Leszoktató pelenka

A leszoktató pelenkák anyaga egy vékony textilréteg, lehet bennük egy kis műanyag vízálló réteg belevarrva, de sok leszoktató pelusból ez hiányzik. Kis mennyiségű folyadék felszívására képesek, de pont ez a cél, hogy a gyermek észlelje a nedvességet és a diszkomfort érzet ösztönözze, hogy legközelebb a bilire üljön rá inkább. :) 

Speciális pelenkák - Úszópelenka

Az úszópelenkákból két féle típussal találkozhatunk. Az egyik típusnál a külső vízálló műanyag rétegből áll a pelenka, ez állítható méretű, és ha megfelelő szorosságúra állítjuk, akkor szépen zár. Attól függően, hogy mi a cél, helyezhetők bele betétek. A másik típus a gumírozott combrésszel rendelkező, rugalmasabb anyagú úszópelenka.

A mosható pelenkák fajtái anyaguk szerint

Ahogy fentebb említettük, a külső réteg többnyire egy műanyag, ami a korábbi évtizedekben használt nejlon anyaghoz képest nagyon sokat fejlődött és kijelenthetjük, hogy egészségesebb is, hiszen jobban szellőzik. Ez az anyag az ún. PUL- Polyurethane laminate.

Ritkán, de lehet találkozni olyan pelenkával, aminek külső rétege is teljesen természetes, kenderből, gyapjúból van. Ezek közül a kender egy idő után át fogja engedni a nedvességet, a gyapjú vízálló. Mindkettő tökéletesen szellőzik és értelemszerűen teljesen műanyagmentesek. Ha már nagyon kiismerted a kisbabádat és ódzkodsz a műanyag használattól, akkor ezeket érdemes kipróbálni.

A vízálló réteghez varrt vékonyabb belső anyag (ha van) többféle anyagból készülhet: bambuszból, pamutból, mikroszálas pamutból vagy akár kenderből például.

Olvass tovább: Pelenkabetétek típusai és anyaga