A mosható pelenka választásnál nagy dilemmát okozott, hogy milyen típussal próbálkozzunk újszülött babánknál.

Pop in pelenka mosipelus kivehető betéttel borítókép

Egyrészt nem tudtuk, hogy a baba tolerálni fogja-e egyáltalán a textilpelenkát, bírni fogja-e a bőre. Másrészt nagy kínálat van a piacon, minden féle típusból: aio - all in one, zsebes, pop-in pelenkák tömkelege található a különböző oldalakon. Nem is beszélve a sok féle betétről. Nem kevés utána járást igényel, hogy a tapasztalatlan szülő megértse, miből választhat, melyik pelenka hogy működik.

A pop-in pelenkákat a Kíméld Magad Webáruházunkban is áruljuk, hiszen összességében pozitív tapasztalaink vannak vele.

Az előző bejegyzésben olvashattatok róla, hogy mik voltak a tapasztalataink az AIO pelenkákkal. Ehhez képest a pop in pelenkák használata során a következő megfigyeléseket tettük:

Ennél a pelenka típusnál egy (vagy több) jó nedvszívó képességű betét kerül a PUL anyagból készült vízhatlan külső héjba. A külső vízálló réteg nagyon könnyen tisztítható, és gyakorlatilag egy letörlés után száraz is. A cserélhető betétek pedig a külsőből kivéve könyebben száradnak, mint az AIO pelenka, hiszen kevesebb rétegből gyorsabban párolog a nedvesség. Ha csak pisil a baba, egy betét csere után akár több alkalommal is feladható a pelenka külső a babára.

Ha azonban átázik a betét, akkor azért az All in one típusú pelenka jobban zár (erről itt írtunk). Amiből tehát a pop in pelenka előnye adódik, az a hátránya is: a betét könnyen cserélhető ugyan, de picit elcsúszhat a babán mocorgás közben. Márpedig a mi babánk elég élénk és mozgékony, így volt olyan, hogy minimálisan ugyan, de nedves lett a ruhája.

Pop in pelenka újszülötteknek, fehér színben, mosógépben mosható

Természetesen ennél a típusnál is érvényes a szabály, mi szerint minél többször került sor a betét kimosására, annál jobb lesz az anyag nedvszívó képessége.

Gergő eleve nagy súllyal született, így sokáig feltehetően nem tudjuk majd használni az újszülött méretű pelenkákat. De abban már egyre biztosabbak vagyunk, hogy nála melyik típus válik be, és ennek megfelelően alakítjuk ki majd nagyobb korára az optimális készletet.

A következő bejegyzésben leírjuk, mi miből mennyit szereztünk be első körben.